Neděle, 28 dubna, 2024
9.7 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřickoProměně Dlouhé ulice bude předcházet rekonstrukce inženýrských sítí

Proměně Dlouhé ulice bude předcházet rekonstrukce inženýrských sítí

Litoměřice Dlouhou ulici v Litoměřicích čeká v následujících letech zásadní proměna. Předcházet jí budou vlastníky inženýrských sítí avizované rekonstrukce kanalizace, vodovodu a plynu, vše včetně nových přípojek k jednotlivým domům.

Stavebně nejnáročnější rekonstrukce kanalizačního řadu má začít už letos v červnu. Následovat bude výměna vodovodu a poslední přijde na řadu rekonstrukce plynovodu.

V návaznosti na tak rozsáhlý zásah do povrchů chodníků i vozovky, který si výměna sítí vyžádá, plánuje město Litoměřice celý uliční prostor kompletně revitalizovat, tak aby odpovídal současným požadavkům na veřejné prostranství a sloužil další desítky let.

Už nyní je jisté, že rekonstrukci sítí bude muset ustoupit javorové stromořadí vysázené v 90. letech minulého století. Kořeny stromů totiž zasahují do ochranného pásma vodovodu. Už v době výsadby bylo proto jasné, že existence aleje je pouze dočasná. A to do doby, kdy bude nutné vodovod rekonstruovat.   

Architekt a autor urbanistické studie budoucí podoby Dlouhé ulice Jiří Kugl nastínil, že nová výsadba je navržená tak, aby stromy nebyly se stávajícími sítěmi v žádné kolizi a mohly na svém místě zůstat i při dalších případných opravách v budoucnu.

„Na novou výsadbu jsme navrhli rychle rostoucí jilmy New Horizon s hustou korunou. Tyto stromy jsou o trochu vyšší, než stávající javory a jejich koruna začíná výš nad zemí. Ačkoli jich bude méně, než je tomu nyní, i nadále budou vytvářet efekt aleje a poskytnou dostatečný stín,“ popsal architekt s tím, že uliční zeleň doplní květinové záhony, které se mohou měnit během ročních období. Studie počítá i s instalací vodních prvků, které v letních měsících pomohou zlepšit klima a zvýší vlhkost vzduchu.  

V rámci revitalizace dozná podstatných změn také povrch chodníků a vozovky. Zámkovou dlažbu na chodnících a asfalt na vozovce nahradí kamenná dlažba v různých barevných kombinacích ze žulových kostek různých formátů a různého kladení, podobně jako v jiných částech městské památkové rezervace v Litoměřicích.

Další změna spočívá i ve způsobu parkování, které je v současné době lineární po jedné straně ulice prakticky v nepřerušené řadě.

„V návrhu jsme v rámci takzvaných parkovacích ostrůvků vyčlenili 26 parkovacích míst, což je jen o dvě místa méně než nyní. Dalších sedm míst bude vyhrazeno jako stání pro zásobování,“ poznamenal architekt.

Urbanistická studie řeší také změnu veřejného osvětlení či doplnění o vhodný mobiliář.

Zastupitel Litoměřic a předseda komise územního rozvoje a městských památek Filip Hrbek uvedl, že návrh revitalizace Dlouhé ulice je velmi nadčasový a umožní do tohoto veřejného prostoru přinést zpět některé funkce, které po rekonstrukci v 90. letech postrádal.

„Jsme si vědomi, že vstupujeme do velice citlivé lokality. Proměnu uličního prostoru může někdo vnímat jako radikální, ale je nutné si uvědomit, že se snažíme vytvořit prostor, který bude plnohodnotně sloužit další desítky let,“ podotkl Filip Hrbek s tím, že funkce, které jsou v současné době vyžadovány od veřejných prostor jsou jiné, než tomu bylo v minulých desetiletích.

Vedoucí Odboru územního rozvoje Městského úřadu v Litoměřicích Venuše Brunclíková doplnila, že předpokládaná doba rekonstrukce zmíněných inženýrských sítí je odhadnutá na zhruba dva roky.

„Výměna kanalizace a vodovodu bude zahájena letos v červnu a potrvá rok. Jedná se o stavebně velmi náročné práce, neboť kanalizace vede ve větší hloubce přímo pod vozovkou, kterou bude nutné rozkopat. V roce 2025 zahájí rekonstrukci potrubí plynaři, ta potrvá zhruba půl roku,“ nastínila harmonogram prací Venuše Brunclíková.

Samotná revitalizace uličního prostoru tak bude moci začít až po dokončení rekonstrukce plynovodu, nejdříve tedy v druhé polovině roku 2025.

„V současné době jsme ve fázi studie. Náklady na revitalizaci a další detaily vzejdou z projektové dokumentace, která se připravuje,“ dodala Venuše Brunclíková.  

Dlouhá ulice patří mezi nejvýznamnější veřejné prostory v Litoměřicích. Je frekventovanou spojnicí centra s nádražím, východní částí města a také Střeleckým ostrovem. Na celé své délce, která činí 350 metrů, překonává mezi nejvyšším a nejnižším bodem devítimetrový výškový rozdíl.

Tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Michaela Rozsypalová

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU