Neděle, 19 května, 2024
18.8 C
Ústí nad Labem
DomůKulturaÚSTÍ N. L.: V březnu se s ústeckou knihovnou vydáte mezi řádky

ÚSTÍ N. L.: V březnu se s ústeckou knihovnou vydáte mezi řádky

V rámci zapojení do patnáctého ročníku celorepublikové kampaně Březen – měsíc čtenářů spustila Knihovna Ústeckého kraje čtenářskou výzvu a připravila bohatý program, kterému dominují akce s literární tematikou. Knihovna v tomto měsíci zároveň plánuje křest a představení své nové publikace Ženy & Frauen, která se věnuje významným ženám našeho regionu.

Knihovna Ústeckého kraje se letos již tradičně připojila k celorepublikové kampani Březen – měsíc čtenářů, kterou od roku 2010 vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Jak již napovídá název, hlavním cílem této celostátní akce je podpora čtenářství a propagace aktivit a služeb knihoven.

„Do patnáctého ročníku Března – měsíce čtenářů vstupujeme s nabitým programem, kterému dominují akce s literární tematikou. Fakt, že se celý tento měsíc bude točit především kolem knih a čtení, se odráží i v našem měsíčním tématu Březen mezi řádky,“ říká ředitelka knihovny Jana Linhartová. Zároveň dodává, že kromě pestrého programu kulturních a vzdělávacích akcí knihovna v březnu přichází s novinkou v podobě čtenářské výzvy. Konkrétní témata a další podrobnosti ohledně této soutěžní aktivity zaměřené na podporu čtenářství, jsou k nalezení na webových stránkách knihovny a čtenářům je rádi poskytnou i zaměstnanci knihovny u výpůjčních pultů.

Z konkrétních akcí se návštěvníci krajské knihovny mohou tento měsíc těšit například na představení básnické sbírky Kařina (9. 3. 2024), jejíž autorkou je severočeská spisovatelka Michaela Eriu Fantová. Dále pak třeba na večer autorského čtení (14. 3. 2024), v rámci něhož svou tvorbu představí jak zavedení regionální spisovatelé, tak nadějní začínající autoři. V březnu zároveň pod hlavičkou knihovny vyjde i nová knižní publikace Ženy & Frauen, která představí výběr z příběhů významných a zajímavých žen našeho regionu napříč historií.

V neposlední řadě knihovna v březnu plánuje realizovat i oblíbenou rodinnou akci Noc s Andersenem (22. 3. 2024). Letošní ročník nese podnázev Záchrana planety Book a malí i velcí návštěvníci se tentokrát mohou těšit na různá soutěžní stanoviště a výtvarné dílny s vesmírnou tematikou.

S březnem je již neodmyslitelně spojeno i každoroční vyhlašování ocenění Čtenář roku. Letos budou knihovny v celé České republice nejlepší čtenáře hledat v řadách svých nejmladších návštěvníků, kteří jsou zapojeni v projektu Bookstart. Jméno držitele ocenění Čtenář roku 2024 nominovaného Knihovnou Ústeckého kraje bude odtajněno 12. března na křtu dětského leporela Vlk Hynek a mol Knihomol.

Text: Jan Černecký, mluvčí Knihovny Ústeckého kraj

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU