Středa, 8 května, 2024
14.5 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávyÚSTÍ N. L.: V Ústeckém kraji vznikl nový studentský parlament

ÚSTÍ N. L.: V Ústeckém kraji vznikl nový studentský parlament

Ve středu 28. února se poprvé v zastupitelském sále sešel nově vzniklý Studentský parlament Ústeckého kraje (SP ÚK). Vznik nové studentské organizace je výsledkem více jak půlroční práce skupiny aktivních studentů z Ústeckého kraje. Byla tak vytvořena opravdová komunikační platforma pro mladé, kterým není osud jejich regionu lhostejný a která je podporovaná odborem školství a politickou reprezentací kraje.

Na volební zasedání byli pozváni vybraní delegáti ze všech středních škol v Ústeckém kraji a počet účastníků tak čítal bezmála 80 středoškoláků studujících napříč krajem.

Setkání se neslo především v seznamovacím a organizačním duchu, hlavním účelem bylo se navzájem poznat a zvolit si své vedení. Nově zvolenou předsedkyní parlamentu se stala Jana Kovářová z Gymnázia Rumburk, na pozice místopředsedů pak byli zvoleni Šimon Poplužník (SPŠ a VOŠ Chomutov) a Zdeněk Dohnal (Gymnázium Rumburk). Kromě voleb do vedení parlamentu bylo na programu také schválení tzv. statutu, který je právním základem pro fungování SP UK.

Došlo také na neformální a diskuzní část. K prvotnímu seznámení byly připraveny seznamovací aktivity, které umožnily všem budoucím členům lépe se poznat. Proběhla také diskuze mezi organizátory, pedagogy a řediteli, kterých se akce zúčastnilo 12. Součástí programu pak byla otevřená debata na téma “Hlas mladých v kraji a jak ho nechat slyšet”. Do této diskuse byli přizváni také hosté z dalších krajů. Konkrétně Jan Gondek za Českou středoškolskou unii (ČSU), Patrick Pizinger a Petr Huk za sousední Krajský parlament dětí a mládeže Karlovarského kraje (KPDM KK) a Vojtěch Cakl z mládežnického parlamentu Mladé Boleslavi.

“Jsem neskutečně vděčná, že jsem byla zvolena předsedkyní našeho krajského studentského parlamentu. Budu ho důstojně reprezentovat a věřím, že společně zrealizujeme spoustu akcí, díky kterým se dostaneme do širšího povědomí studentů nejen v kraji, ale i v celé České republice. Doufám také v silnou spolupráci s krajem.” těší se nová předsedkyně Jana Kovářová na první funkční období nového parlamentu.

Autor TZ: Tobiáš Bruno Galia, Studentský parlament Ústeckého kraje, Foto: Šimon Poplužník

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU