Sobota, 27 dubna, 2024
11.2 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávyÚSTÍ N. L.: V Masarykově nemocnici nebude o víkendu fungovat dětská pohotovost....

ÚSTÍ N. L.: V Masarykově nemocnici nebude o víkendu fungovat dětská pohotovost. Na službu se nepřihlásil žádný praktický lékař

Od března 2024 přibylo dnů, kdy ústečtí praktičtí lékaři nenastupují na služby lékařské pohotovosti. Mnohé z nich vykrývají nemocniční lékaři Krajské zdravotní, ale i ti mají své limity vzhledem k 24hodinovým nebo nočním službám na dětském oddělení v nemocnici. Ústecká Masarykova nemocnice v těchto dnech směřuje dětské pacienty do okolních nemocnic v Děčíně, Teplicích a Litoměřicích.

O víkendu 24. a 25. března 2024 nebude v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem fungovat lékařská pohotovostní služba (LPS) pro děti a dorost. Rodiče musí s malými pacienty cestovat do Litoměřic, Děčína nebo Teplic, kde bude lékařská pohotovostní služba zajištěna.

Ze zákona mají provoz lékařské pohotovostní služby pokrývat praktičtí lékaři. Jedná se o službu, která zajišťuje první kontakt se zdravotními službami v době mimo běžné ordinační hodiny praktického lékaře. LPS poskytuje zdravotní péči v případech, které pacienta neohrožují na životě a vznikly v době, kdy byla ordinace praktického lékaře zavřená. Ze zákona pohotovosti slouží praktičtí lékaři, tedy lékaři tzv. primární péče. Povinnost organizačně zajistit službu pak mají kraje (v Ústeckém kraji přenesl kraj organizační zajištění pohotovostí na nemocnice Krajské zdravotní). Dnes jsou pohotovosti nejčastěji umístěny v nemocnicích nebo krajských centrech zdravotnické záchranné služby, slouží zde však praktičtí lékaři.

Od března 2024 výrazně přibylo dnů, kdy ústečtí praktičtí lékaři nenastupují na služby lékařské pohotovosti (LPS). Mnohé z nich vykrývají nemocniční lékaři Krajské zdravotní, ale i ti mají své limity vzhledem k 24 hodinovým nebo nočním službám na dětském oddělení v nemocnici. Ústecká Masarykova nemocnice v těchto dnech směřuje dětské pacienty do okolních nemocnic v Děčíně, Teplicích a Litoměřicích. Krajská zdravotní ani kraj totiž nemají žádné legislativní možnosti, jak na praktických lékařích služby LPS vynutit.    

V Ústí nad Labem dnes sloužící praktičtí lékaři dokáží pokrýt ani ne polovinu denních služeb v měsíci. Většinu druhé poloviny služeb nad rámec svých povinností odslouží v Ústí nad Labem, ale i v mnoha okolních městech nemocniční lékaři Krajské zdravotní, kteří nechtějí nechat rodiče, respektive jejich děti bez ošetření. „Pokrývání pohotovostí nemocničními lékaři je však na hraně zákona a současně i na hraně fyzických i psychických možností nemocničních lékařů. Ti dosahují zákonných limitů v počtu přesčasových hodin už svými službami odpracovanými v nemocnici a není v jejich silách ani časových možnostech ke standardním službám v nemocnici odsloužit ještě další služby na pohotovosti, byť se to alespoň zčásti snaží nemocniční lékaři zajistit,“ vysvětluje náměstek pro zdravotní péči Krajské zdravotní MUDr. Jiří Laštůvka. 

„Omlouváme se všem rodičům, kteří musí za praktikem cestovat na pohotovost do okolních měst, a to i přesto, že chyba není na naší straně. Bohužel nemáme ani my, ani kraj, žádné nástroje, jak praktické lékaře ke službám na pohotovostech donutit. V tomto ohledu je potřeba změna zákona v gesci ministerstva zdravotnictví, to ale problém dostatečně neřeší,“ vysvětluje tisková mluvčí Krajské zdravotní Petra Roubíčková. 

Zdroj: https://www.kzcr.eu/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU