Sobota, 27 dubna, 2024
16.5 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávyHistorické rozšíření přímých vlakových spojů. Z Ústí nad Labem a Děčína do...

Historické rozšíření přímých vlakových spojů. Z Ústí nad Labem a Děčína do Amsterdamu a Bruselu

V úterý 26. března v 9.18 hodin dorazil poprvé na hlavní nádraží do Děčína a v 9.37 do Ústí nad Labem přímý noční vlakový spoj European Sleeper (v ČR jsou dopravcem České dráhy) z Bruselu, Antverp, Rotterdamu a Amsterdamu. Ceny jízdenek začínají v jednom směru na 39 eurech, zpáteční jízdenky pak dopravce nabízí za ceny od 69 eur. Nové vlakové spojení je dalším dílkem do mozaiky výhodných přímých spojení, která nabízí železniční dopravci z a do České republiky. Z Ústí nad Labem vlak pokračoval do Prahy a ještě v úterní večer se spoj vracel v opačném směru – tedy z Ústí nad Labem hl. n. v 19.21 a z Děčína hl. n. 19.39 zpět do Amsterdamu a Bruselu. Nový vlakový spoj bude jezdit 3x týdně (více informací na webových stránkách dopravce https://www.europeansleeper.eu/travel-info)

„Je to historické rozšíření přímých mezinárodních vlakových spojů z a do Česka. Nově se cestující dostanou bez přestupu z Ústí a Děčína do Amsterdamu a Bruselu a dalších belgických a holandských měst. Zároveň se ale Česká republika tento týden dočká dalšího nového přímého vlakového spoje do zahraničí – a to na Ukrajinu. Z Prahy až do ukrajinského Čopu nabídne od středy 27. 3. nový noční spoj dopravce RegioJet.“ říká Petr Moravec, výkonný ředitel SVOD Bohemia (Svazu osobních železničních dopravců).

Ekologická alternativa k letadlu

Nové spoje do Bruselu, Amsterdamu jsou přitom noční vlaky, které v posledních několika letech zažívají renesanci. Cestující nastoupí na cestu v podvečer a během noci pohodlně cestují vlakem. Ráno či dopoledne pak dorazí odpočatí do cílové stanice tak, aby stihli případná jednání, volnočasový program nebo přípoje do dalších destinací. Na řadě relací se tak vlaky stávají zajímavou a ekologickou alternativou k letecké dopravě.

Z Ústí a Děčína do Londýna vlakem na jeden přestup

Díky novému spojení do Bruselu může jít například o přestup na vlakový spoj Eurostar do Londýna, kdy cestující večer v 19.21 vyjede z Ústí, respektive v 19.39 z Děčína a s jedním přestupem v Bruselu dorazí následující den v 13.57 rychlovlakem Eurostar jedoucím tunelem pod kanálem La Manche do Londýna.

Právě teď jsou v prodeji jízdenky na letní cestování vlakem za nejvýhodnější ceny

Spolu s otevíráním nových mezinárodních spojení nastává právě teď doba, kdy jsou v předprodeji jízdenky na vlakové spoje na léto za nejlepší ceny. Všichni dopravci pracují s tzv. dynamickým jízdným a mají cenově výhodné nabídky pro včasné nákupy jízdenek. To platí zejména při online nákupu na stránkách jednotlivých dopravců.

Například dopravci RegioJet a Leo Express mají u většiny svých spojů už v předprodeji jízdenky v rámci ČR i do zahraničí na celou letní sezónu. České dráhy prodávají jízdenky přibližně na tři měsíce dopředu, to znamená aktuálně na spoje v druhé polovině června. Během následujících dní pak přijdou postupně do prodeje jízdenky na spoje na začátek července, červencové svátky a další prázdninové dny. Podobně je to u zahraničních dopravců.

„Právě nyní je doba, kdy se dají pořídit zejména mezinárodní jízdenky za nejvýhodnější ceny. A to jak na přímé spoje, tak i s přestupem. Při nákupu jízdenek se pak rozhodně vyplatí nákup přes internet, který je často výhodnější a nabízí cestujícím další benefity. Například možnost rezervace zdarma, zisk dodatečných věrnostních bodů a další výhody,“ připomíná Petr Moravec. Internetový nákup současně umožňuje podívat se také na stránky zahraničních dopravců, jako jsou například německé či rakouské dráhy, a zjistit, jakou cenovou nabídku mají na vybrané spoje oni.

„Při nákupu s cílem dosáhnout nejvýhodnější cenu obecně platí, že čím dříve v předprodeji nakupuji, tím výhodnější je cena. Zákazníci by při plánování měli také přemýšlet nad tím, zda mohou cestovat mimo přepravní špičku. V těchto spojích bývá více míst za výhodnější ceny. Určitě se proto spíše vyplatí cestovat v úterý nebo středu odpoledne, než v pondělí brzo ráno nebo v neděli večer, kdy vlaky praskají ve švech,“ uzavírá Petr Moravec.

Ing. Petr Moravec, Výkonný ředitel SVOD Bohemia (TZ společnosti)

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU