Pondělí, 29 dubna, 2024
23.8 C
Ústí nad Labem
DomůKulturaPoutní slavnost ke svátku Zvěstování Páně opět nabídne bohatý program

Poutní slavnost ke svátku Zvěstování Páně opět nabídne bohatý program

Litoměřice – Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích zve na další ročník tradiční Poutní slavnosti ke svátku Zvěstování Páně. Celodenní sváteční program, který připravila ve spolupráci s Římskokatolickou farností – děkanstvím u Všech svatých Litoměřice, se odehraje v sobotu 13. dubna 2024 v někdejším jezuitském kostele Zvěstování Panny Marie i v dalších objektech galerie v centru města.

Nejen pro věřící, ale také pro širokou laickou veřejnost je připravena bohatá kulturní nabídka, která se opět stane společnou oslavou jednoho z nejvýznamnějších mariánských svátků, v lidové tradici spojovaného s příchodem jara, i připomínkou zasvěcení významné barokní dominanty města.

Program zahájí v 10 hodin poutní mše svatá v kostele Zvěstování Panny Marie, poté budou prostory kostela, při příležitosti této slavnosti svátečně vyzdobené, až do 13 hodin volně přístupné široké veřejnosti. Od 13:30 se v hlavní výstavní budově galerie koná projekce filmu Pouť krkonošská: Velké máchovské putování, jehož shlédnutí ovlivnilo tvorbu významné art brut umělkyně Dagmar Filípkové. Promítání filmu, který dokumentuje každoroční devítidenní pěší putování teoretika umění Jiřího Zemánka a jeho přátel z Prahy na Sněžku ve stopách K. H. Máchy, se zúčastní i režisér Karel Čtveráček a hlavní protagonisté, Jiří Zemánek a Vladimír Drábek.

Po projekci bude následovat diskuse s diváky. Celodenní program Poutní slavnosti vyvrcholí v 16 hodin vystoupením známé zpěvačky, multiinstrumentalistky, skladatelky, textařky a spisovatelky Radůzy, které se uskuteční v kostele Zvěstování Panny Marie.

Každý návštěvník dopolední poutní mše a odpoledního promítání filmu obdrží navíc pamětní poutní obrázek z limitované edice, který jej v daný den opravňuje k volnému vstupu do všech stálých expozic Severočeské galerie: Diecézního muzea v Litoměřicích, Muzea insitního umění a do stálé expozice Gotika. 

Na akcích Poutní slavnosti pořádaných přímo v kostele vybírá galerie pouze dobrovolné vstupné, jehož výtěžek je věnován na projekt Revitalizace kostela Zvěstování Panny Marie v Litoměřicích. Smyslem a cílem tohoto projektu, který můžete podpořit kdykoliv libovolným finančním darem na transparentní účet veřejné sbírky 6131854329/0800, je snaha o zachování a obnovu této výjimečné barokní kulturní památky.

Autor: Barbora Klipcová

Foto: Karel Pech

UDÁLOST NA FACEBOOKU je TADY.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU