Čtvrtek, 28 března, 2024
6.9 C
Ústí nad Labem
DomůKulturaFestivalyV Litoměřicích dnes začíná Filmový festival

V Litoměřicích dnes začíná Filmový festival

Litoměřice – Kino Máj, Knihovna Karla Hynka Máchy a Letní kino na Střeleckém ostrově. To jsou místa v Litoměřicích, která o tomto víkendu 28. – 30. srpna ožijí filmem. Může za to v pořadí už dvacátý Filmový festival. Letos na téma „Cesty a osudy.“  

Nachystána je celá projekcí českých i zahraničních filmů a jako obvykle se můžete těšit také na mnoho vzácných hostů (nejen) z filmové branže.

Festival bude slavnostně zahájen dnes večer (28. 8.) v 18 hodin v Kině Máj, ale na první projekci můžete vyrazit už před polednem. V Knihovně Karla Hynka Máchy se od 11.30 bude promítat snímek “Mírai, dívka z budoucnosti.” Vstupné je 60,- Kč. Jedná se o první japonský animovaný film, který měl světovou premiéru na festivalu v Cannes.

Ve 13:30 se dnes v Kině Máj bude promítat “Země medu” – poetický dokumentární snímek z Makedonie. Vypráví příběh ženy, která žije s churavou matkou v odlehlé horské oblasti na Balkáně. Nemají silnice, elektřinu ani tekoucí vodu a přežívají díky chovu divokých včel a sběru malých dávek medu. Film je velmi dobře hodnocený filmaři i laickými diváky – na ČSFD má 81 %. Vstupné: 100,- Kč.

V 15:30 v Kině Máj začne projekce ukrajinské komedie “Mé tiché myšlenky.” Hlavní hrdina tohoto filmu, pětadvacetiletý Vadym, se živí nahráváním a prodejem nejrůznějších zvuků. Život v Kyjevě by rád vyměnil za vidinu lepší budoucnosti v daleké Kanadě, a když přijde velkoryse honorovaná nabídka, aby zaznamenal zvuky ukrajinských domácích zvířat a také zvuk vzácného ptáka, žijícího na Zakarpatí, dvakrát se nerozmýšlí a vydává se na cestu. Situaci nijak nezjednodušuje skutečnost, že společníkem na této výpravě se mu souhrou okolností stává jeho matka… Na ČSFD má tento snímek 76 %. Vstupné: 100,- Kč.

V 17:30 si v Kině Máj můžete prohlédnout, jak šel čas Filmovým festivalem Litoměřice. Bude totiž slavnostně zahájena výstava všech dvaceti plakátů, které festival na jeho cestě doprovázely. Výstava bude připravena ve foyer kina a vernisáž proběhne za účasti některých tvůrců.

V 18 hodin bude v Kině Máj slavnostně zahájen samotný dvacátý litoměřický Filmový festival. Čeká na Vás předpremiéra filmu “Krajina ve stínu.” Jedná se o první historický film režiséra Bogdana Slámy, držitele mnoha Českých Lvů. Film je kronikou lidí a malé vesnice v pohraničí vláčené dějinami třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. Film je natočen v černobílé verzi na klasický filmový pás. Předpremiéry v Litoměřicích se zúčastní režisér filmu Ivan Arsenjev a herec Miloslav Pecháček. Vstupné: 140,- Kč.

Večer bude končit ve 21:30 projekcí v Letním kině na Střeleckém ostrově. Těšit se můžete na inteligentní a jemnou komedii “Karel, já a ty”, režiséra Bohdana Karáska. Uvěřitelný film s Jenovéfou Bokovou v hlavní roli je o vztazích mladých lidí a představuje svět dnešních třicátníků. Projekce se zúčastní herečky Petra Nesvačilová a Anna Marie Krušinová. Vstupné: 110,- Kč.

Sledujte facebook Filmového festivalu Litoměřice – ZDE.

Více informací a kompletní program festivalu najdete na webu – ZDE.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU