Čtvrtek, 28 března, 2024
7.2 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚstecké muzeum má ve svých sbírkách herce z filmu Dva lidi v...

Ústecké muzeum má ve svých sbírkách herce z filmu Dva lidi v ZOO

Ústí nad Labem – Neživý herec z populárního filmu Dva lidi v zoo a dlouholetý dříč v denním provozu ústecké zoologické zahrady se stal součástí sbírek Muzea města Ústí nad Labem.

Stařičký nákladní vůz Multicar sem zamířil po svém vyřazení z provozu po 33 letech služby. Rok výroby 1987, místo Německá demokratická republika – to uvádí technický průkaz, na jehož obálce se ještě skví znak Československé socialistické republiky.

Ze zápisů je zřejmé, že prvním majitelem auta byla ústecká zoo.A když se tu v roce 1989 natáčel film Marie Poledňákové, dostala vedle místních orangutanů, slonů a dalších exotických zvířat svou roli i legendární multikára.

„Měli jsme dvě a vlastně tam hrála ta druhá, kterou ještě udržujeme v provozu. Ale potom, co u prvního stroje teď odešel motor, jsme spoustu dílů prohodili. Takže třeba celá kabina je zrovna skutečně z filmu,“ poznamenal mistr dopravy Zoo Ústí nad Labem Jaroslav Havlíček.

Auto neslo ve snímku bílo- -černý zebří nátěr a objevilo se mimo jiné v akčním záběru záchrany hlavního dětského hrdiny, který se topil v jezírku s hrochy. „Je to možná netradiční sbírkový předmět, ale určitě pro budoucí generace zajímavá regionální památka na zoologickou zahradu, která v dějinách tohoto města plní roli jedné z největších atrakcí už od roku 1908, dob původního Lumpeparku,“ ohodnotil přírůstek vedoucí historického oddělení muzea a kurátor sbírky techniky Martin Krsek.

Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU