Pátek, 19 dubna, 2024
4.3 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřickoV ZUŠ ticho a prázdno tak úplně není...

V ZUŠ ticho a prázdno tak úplně není…

Litoměřice – „Začni od pětky, Matěji. A navážeme na šestku, ano?  Úvod na hajtku, pak brejk s crashem, šestnáctiny, synkopa a pokračuje trojka,“ dává pokyny přes monitor Barbora Patáková, učitelka z oddělení bicích nástrojů.  Na druhé straně – doma,  je vidět a slyšet  za bicí soupravou Matěj Škoula, který se na bubny učí pátým rokem.  Ve škole, o patro a učebnu dál,  se o totéž, samozřejmě on-line,  snaží  se učitelka hry na klávesy a akordeon Helena Šarochová s Anežkou Malou – nástrojem je keyboard.

„Zkus ten kousek z Love Story. A v klidu, nejsme v žádné Superstar. První část byla solidní, dobře jsi držela rytmus, příště ale trošku rychleji,“ hodnotí kantorka studentku.  Anežky se přes monitor ptám, jak to jde. „Jo, dobře, na jaře to bylo složitější, teď je ale lepší vybavení a je to znát.“   Podobnou odpověď slyším i od paní učitelky Šarochové.  Učí ze školy a je ráda, že nemusí nástroje tahat domů. „Snažíme se, co to jde, věřím, že se připravíme i na nějaký ten koncert na jaře,“ přeje si.

„Jak se učí zpěv na na dálku ? No určitě to není jednoduché, snažíme se všemi dostupnými prostředky. Posíláme si nahrávky, podklady, já ze školy, děti z domova. Některé reagují hned, některé musím urgovat, aby poslali aspoň nějakou práci, ale netlačím na ně, vím, že toho mají naloženo dost ze školy,“ říká Jana Červinková, učitelka zpěvu v litoměřické ZUŠ.

Část učitelů praktikuje výuku na „dálku“ z domova, část využívá prostředí a vybavení přímo ve škole, vysvětluje ředitelka ZUŠ Dominika Valešková.  Nejde jen o hudební obory, možností, které nabízí G-Suite (tzv-sdílená učebna a videohovor) plně využívají také výtvarníci.  Navíc, v pondělí 12. října dokonce instalovali výstavu výtvarných prací v kině Máj, která tam bude až do ledna 2021.  Podobně fungují i ‚dramaťáci‘ a také ‚tanečníci‘,  kteří pro výuku využívají videa.

 V objektu divadélka Minimax, rovněž v areálu ZUŠ, jsem zastihl Aleše Pařízka, který učí obor literárně dramatický.  Obrázek je podobný,  prostřednictvím videohovoru právě probíral téma s trojicí studentek – Amálkou, Klárkou a Denisou…

„Je to hodně náročné na přípravu, na soustředění. Představte si, že celé odpoledne koukáte do monitoru a rozmlouváte – když to zjednoduším,  s webkamerou. Naštěstí, většina projektů se teprve rozjíždí, takže nemusíme ‚naskakovat‘ do zkoušek,“ říká mi Aleš v malé pauze.  „On-line zkoušky si vůbec nedovedu představit. Takže teď diskutujeme o tématech, upravujeme texty, příběhy.  A musíme doufat, že nás otevřou dřív…“  

Autor: Miroslav Zimmer

Se studentkou Anežkou Malou konzultuje výuku učitelka Helena Šarochová.
Aleš Pařízek právě probírá ‚na dálku‘ téma s trojicí studentek literárně dramatického oboru.

Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU