Čtvrtek, 28 března, 2024
6.9 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyCOVID 19Lidé na Litoměřicku nejsou zrovna pandemičtí optimisté, ukázala anketa.

Lidé na Litoměřicku nejsou zrovna pandemičtí optimisté, ukázala anketa.

Z anonymní ankety Litoměřicka24 na téma „Pandemie koronaviru“ vyplynulo, že lidé současnou situaci a výhled do budoucna vnímají spíše skepticky a rovněž nehýří důvěrou v odborníky a vládní činitele. Ankety se zúčastnilo 95 čtenářů. Pojďme se na výsledky některých zodpovězených otázek podívat blíže, kompletní výsledky celé ankety můžete sledovat obrazově.

Téměř polovina respondentů považuje COVID-19 za závažné onemocnění, ke kterému je třeba přistupovat s vysokou mírou respektu. 29 % lidí zastává názor, že koronavirová nákaza nemá daleko k běžné chřipce a 21 % lidí věří spíše konspirativní teorii, že byl vir vytvořen v laboratoři za účelem ovládání světa. Jeden člověk považuje pandemii za neexistující.

Opět zhruba polovina dotazovaných je přesvědčena, že pokud by po dobře zvládnutém jaru nepřišlo tak razantní rozvolnění, byli bychom na tom dnes lépe.

Nadpoloviční většina lidí nemá problém s nošením roušky po celou dobu pandemie, na druhou stranu ale čtvrtina respondentů přiznává, že na podzim už se k příkladném zahalování obličeje motivují hůře, než na jaře.

K dotazu na osobní zkušenost s COVIDEM-19 drtivá většina (64 %) účastníků ankety uvedla, že se jim nemoc zatím vyhýbá, ale ve svém okolí už ji zaznamenali mnohokrát. Ze sedmi vyléčených si odnesli velmi špatnou zkušenost dva lidé.

Zajímavě dopadl dotaz týkající se důvěry v osobnosti, které pandemický vývoj v ČR nějakým způsobem ovlivňují. Čtvrtina dotázaných nevěří vůbec nikomu a premiéra Andreje Babiše (11 %) porazil v důvěře o jedno procento Jára Cimrman (12 %), který tedy ale zřejmě do průběhu nákazy nijak nezasáhne.

Pokud jde o škody, které pandemie působí, tak v případě účastníků ankety je horší dopad na ekonomiku (34 %), než zbytečná ztráta lidských životů (19 %). Strach a nejistota (23 %) i chování lidí (22 %) si také nevedly špatně, totiž vlastně dobře…

Čtvrtina dotázaných vnímá pozitivně kvalitu českého zdravotnictví a dost lidí si cení mezilidské solidarity. Potěšil i přístup vietnamské komunity nebo šití roušek a 3D tisk štítů. 18 % lidí by ovšem v souvislosti s pandemií nevyzdvihlo nic.

36 % respondentů věří, že nákazu potlačí vakcína, nezanedbatelná část lidí (28 %) je ovšem zcela pesimistická a myslí si, že virus nic nezastaví. Stejně tak rovných 43 % účastníků ankety má za to, že to co prožíváme v těchto dnech, není nic proti tomu, co nás čeká na Vánoce a 19 % lidí vyhlíží několikaleté pandemické období. 21 % dotázaných zastává optimistický výhled ve zlepšení situace do jednoho měsíce.

Lukáš Fíla
Lukáš Fíla
Grafik, televizní střihač a novinář z Litoměřic. Jeho hlavní pracovní náplní je editace videí pro zpravodajství Regionální televize a veškeré grafické a postprodukční práce. Je webmastrem Litoměřicka24 a šéfredaktorem Litokapsu (momentálně pouze v elektronické podobě).
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU