Pátek, 19 dubna, 2024
4.7 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceMosteckoŘeka Bílina ožila. Severočeští rybáři do ní vypustili nové ryby

Řeka Bílina ožila. Severočeští rybáři do ní vypustili nové ryby

Most – Severočeští rybáři vypustili do Bíliny vedle přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě 320 kilogramů původních druhů ryb. Zarybňování pořádá dvakrát ročně skupina Unipetrol s Českým rybářským svazem a Ekologickým centrem Most a účastní se ho děti z lokálních základních škol. Kvůli koronavirové pandemii se však organizátoři museli letos obejít bez přítomnosti školáků. Od začátku spolupráce v roce 2010 bylo vysazeno do Bíliny již 8,2 tuny ryb v celkové hodnotě 800 tisíc korun.

Řeka Bílina protéká nejprůmyslovější oblastí České republiky, nicméně čistota její vody se za poslední tři desetiletí výrazně zlepšila. Pravidelné zarybňování je pro udržení vodního ekosystému nezbytné. „Za jedenáctiletou spolupráci Unipetrolu s rybáři našlo svůj domov v Bílině přes osm tun ryb. Pozitivním ukazatelem čistoty vody v Bílině je právě dobrá kondice i stav tamní rybí populace. Vedle Bíliny Unipetrol společně s rybáři pečuje také o Labe. Ryby vysazujeme v Neratovicích v těsné blízkosti areálu Spolana,“ komentuje Pavel Sláma, ředitel jednotky EKO skupiny Unipetrol a dodává, že tento rok se zarybnění Bíliny muselo vzhledem ke koronavirové situaci obejít bez žáků místních základních škol, kterým se pořadatelé snaží předat vyjma zážitku i zájem o životní prostředí formou her.

„I když se nacházíme v nelehké době, přesto se jako rybáři aktivně věnujeme péči o ryby a naše revíry. Do řeky Bíliny jsme vypustili 320 kilo okouna různých velikostí a takzvané bílé ryby, kam řadíme například plotici, perlína, cejna a cejnka. Bílina byla považována i s ohledem na dřívější silné znečištění dlouhá léta za mrtvou, je proto velice potěšující, že se nám do ní i díky společnému úsilí podařilo navrátit život,“ říká Jan Skalský, tiskový mluvčí Českého rybářského svazu, Severočeského územního svazu.

Skupina Unipetrol přijala společenskou odpovědnost jako jednu ze svých priorit při budování plánu udržitelného podnikání. Unipetrol přistupuje ke své činnosti etickým a odpovědným způsobem, a proto zavedl mezinárodní standardy i v oblasti firemní společenské odpovědnosti (CSR). Hlavní snahou je trvalý rozvoj skupiny a jejích vztahů s místními komunitami na poli vzdělávání, sociálních otázek a životního prostředí. V roce 2019 stouply celkové výdaje Unipetrolu na CSR aktivity o 67 % na 25,5 milionu korun. 

Vypouštění ryb do řeky Bíliny 30. října 2020 v Mostě.
Vypouštění ryb do řeky Bíliny 30. října 2020 v Mostě.
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU