Pondělí, 29 dubna, 2024
17.2 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyNa Boreč míří davy turistů, museli zasáhnout ochranáři přírody

Na Boreč míří davy turistů, museli zasáhnout ochranáři přírody

Lovosice – Vrch Boreč, který se nachází šest kilometrů severozápadně od Lovosic, v těchto dnech drancují turisté. Lákají je sem ventaroly – síť skalních puklin, ze kterých na povrch vyvěrá teplý vzduch.

“Ústí ventarol je díky specifickým podmínkám domovem vzácných druhů. Pro jejich ochranu jsme uzavřeli dvě ventaroly. Prosíme, nepřesouvejte kamení na vrcholku kopce a nezahazujte ventaroly větvemi a hlínou!” apelují na návštěvníky kopce pracovníci z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Kopec funguje jako přírodní akumulátor – nasává okolní studený vzduch, který následně prochází celou soustavou vnitřních puklin a následně je podstatně teplejší vyfukován na temeni kopce. Díky tomu je i za tuhé zimy na kopci možné pozorovat čilý život různých drobných živočichů a rostlin.

Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU