Pondělí, 29 dubna, 2024
19.1 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceTeplickoTEPLICE: Město odhalí pomník Jaroslava Kubery

TEPLICE: Město odhalí pomník Jaroslava Kubery

Teplice budou mít připomínku bývalého dlouholetého primátora města a senátora Jaroslav Kubery. Odhalení se uskuteční v den, kdy by oslavil 74. narozeniny.

Statutární město Teplice odhalí připomínku bývalého dlouholetého primátora města a senátora Jaroslava Kubery. Tvoří ji venkovní instalace na budově a reliéf v prostorách budovy radnice na náměstí Svobody v Teplicích. Odhalení se uskuteční v úterý 16. února 2021 v 11 hodin, v den jeho nedožitých 74. narozenin.

Autorem instalace je umělec Adam Kovalčík (6. 6. 1989), který vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, ateliér Figurálního sochařství prof. Jana Hendrycha. Adam Kovalčík je výhercem soutěže „Socha Jana Nepomuckého pro kruhový objezd v Nepomuku“, kterou město nezrealizovalo. Je autorem pamětní desky architekta Jana Kaplického, medaile Ministerstva kultury „Artis Bohemiae Amicis“ nebo instalace soch slepic na autobusové zastávce v Ostravě.

Jaroslav Kubera (16. 2. 1947 – 20. 1. 2020) pracoval v letech 1990 až 1994 jako tajemník městského úřadu. V roce 1994 byl zvolen starostou města. V roce 2002 se Teplice staly statutárním městem a Jaroslav Kubera primátorem města. Vítězství zaznamenal šest volebních období v řadě. V roce 2000 úspěšně kandidoval do Senátu Parlamentu ČR. Od roku 2016 byl jeho místopředsedou, od roku 2018 pak předsedou. Na pozici primátora města Teplice vytrval do roku 2018, kdy ho vystřídal stranický kolega a současný primátor Hynek Hanza.

Vzhledem k aktuální epidemické situaci a mimořádným opatřením proběhne slavnostní odhalení bez účasti veřejnosti. Občané si budou moci venkovní instalaci prohlédnout při procházce městem. Vnitřní část bude dostupná v úředních hodinách.

Autor: Robin Röhrich, mluvčí Statutární město Teplice
rohrich@teplice.cz
Zdroj: www.teplice.cz

Foto: Martin Vlček, Creative Commons Attribution 3.0 Unported

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU