Sobota, 18 května, 2024
13.8 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyCOVID 19„Ošetřovné“ OSVČ za únor spuštěno. Žádosti lze podávat do 19. dubna

„Ošetřovné“ OSVČ za únor spuštěno. Žádosti lze podávat do 19. dubna

Do 19. dubna mohou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) opět žádat o „Ošetřovné“ OSVČ. Dotace související s koronavirem se tentokrát týká období od 1. do 28. února 2021. Žádosti lze podávat prostřednictvím elektronického formuláře dostupného přes webové stránky www.mpo.cz/osetrovneosvc.

„Zůstává velmi jednoduchý on-line formulář, na který jsou žadatelé zvyklí a jehož vyplnění zabere pouze pár minut. V žádosti se uvedou základní údaje o podnikání, dítěti či handicapované osobě, o kterou se OSVČ stará, název, adresa a webové stránky zařízení, kam člověk, kvůli kterému se o ošetřovné žádá, pokud není koronavirus, běžně chodí,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Dochází přitom ke změně v tom, že „ošetřovné“ OSVČ už nelze kombinovat s kompenzačním bonusem, ten se totiž zdvojnásobil a nyní je 1 000 Kč denně.“

„Tím, že se výše uvedené programy už nekombinují, dochází k celkovému zjednodušení systému covid dotací. Nově mohou OSVČ celou částku 30 tisíc korun dostat v rámci kompenzačního bonusu na základě jedné žádosti z jednoho místa, a to prostřednictvím Finanční správy. A pokud OSVČ na nový kompenzační bonus nedosáhne, může požádat právě o dotaci z programu MPO „Ošetřovné“ pro OSVČ,“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler a dodává: „OSVČ mohou žádosti o tzv. „ošetřovné“ podávat od 19. března do 19. dubna 2021. Za každý kalendářní den v únoru včetně víkendů a svátků s výjimkou jarních prázdnin je dotace 400 Kč. Jako u předchozí výzvy doporučujeme žádosti podávat datovou schránkou, tak se vyřizují nejrychleji.“

MPO žádosti přijímá také e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem či poštou, nejlépe doporučeně. Pokud je žadatel držitelem uznávaného elektronického podpisu, lze takto podepsanou žádost poslat na e-mail: fpmpo20@mpo.cz, do předmětu je třeba uvést „fpuno21“.

Za leden MPO přijalo 14 926 žádostí o „ošetřovné“ OSVČ v celkové výši 132 439 000 Kč, z toho 13 901 žádostí za 123 356 000 Kč už schválilo a peníze se vyplácejí žadatelům.  Od loňského října, tedy za celou 2. vlnu koronaviru, MPO už zadalo výplatu 61 844 žádostí v celkové částce 448 089 600 Kč. Při podávání žádostí OSVČ nejčastěji chybovaly v tom, že nedoložily výkon samostatné výdělečné činnosti hlavní či neposlaly doklad o karanténě ve škole nebo v zařízení sociálních služeb.

Pro úplnost: Tzv. „ošetřovné“ pro OSVČ je osvobozeno od daně z příjmů fyzických osob. Podrobnosti k nové výzvě jsou k dispozici na www.mpo.cz/osetrovneosvc.

Autor: Ing. Martin Volf

Zdroje: www.mpo.cz, https://www.kr-ustecky.cz/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU