Čtvrtek, 9 května, 2024
18.3 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTECKÝ KRAJ: Aplikace ukáže výskyt kůrovce v lesích

ÚSTECKÝ KRAJ: Aplikace ukáže výskyt kůrovce v lesích

Na krajském úřadě se konalo 2. jednání Kůrovcového kalamitního štábu Ústeckého kraje, tentokrát v online režimu. Jednání řídila první náměstkyně hejtmana Lubomíra Mejstříková a byla na něm představena pilotní mapová aplikace připravovaná Ústeckým krajem. Aplikace bude poskytovat občanům i návštěvníkům regionu informace o možných omezeních v lesích z důvodů především kůrovcové kalamity.

„Po otestování pilotní verze se předpokládá ze strany Ústeckého kraje oslovení a zapojení dalších vlastníků lesů do této aplikace tak, aby uživatelé aplikace měli co nejvíce informací o možných omezeních na co nejucelenějším území celého kraje,“ upřesnila účel tvorby aplikace Lubomíra Mejstříková, 1. náměstkyně hejtmana Ústeckého kraje s gescí pro oblast životního prostředí.
V průběhu jednání byla ze strany členů a hostů kůrovcového kalamitního štábu prezentována data za rok 2021 a predikce pro rok 2022 týkající se vývoje a zpracování kůrovcem napadených porostů. Ze strany Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů byla představena prezentace na téma porovnání kontrolních a srovnávacích ploch v přírodní lesní oblasti Krušné hory 2013-2020.
Již na prvním jednání kůrovcového kalamitního štábu totiž ze stran některých členů zaznělo téma, které přímo navazuje na efektivitu včasného a účinného zpracování kůrovcové kalamity, tedy zajištění včasné a účinné obnovy lesů umělou i přirozenou cestou. Stěžejním faktorem pro úspěšnou obnovu lesů jsou podle vyjádření některých členů stavy zvěře a škody, které zvěř působí na přirozené i umělé obnově lesa.

Foto: Václav Sojka
Zdroj: www.kr-ustecky.cz, Bc. Vít Hnízdil

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU