Sobota, 20 dubna, 2024
3.7 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoAKTUALIZOVÁNO: SOUTĚŽ o vstupenky na Ústecký Majáles má výherce

AKTUALIZOVÁNO: SOUTĚŽ o vstupenky na Ústecký Majáles má výherce

SOUTĚŽ o vstupenky na Ústecký Majáles skončila. Děkujeme všem soutěžícím. Vylosovali jsme tyto výherce: Petra Pittnerová, Antonín Hejský, Martina Fryčková a Hana Kolouchová. Všichni získávají 2 vstupenky na Majáles. Blahopřejeme!

Po nechtěné dvouleté se nejslavnější ústecká skupina vrací na 7. ročník festivalu, který také sama pořádá. Ústecký Majáles se z původního termínu konce dubna přesouvá na 14. května. Místo konání zůstává – největší letní kino v Ústeckém kraji s kapacitou 5000 – 10000 lidí (sezení/stání). 

UDG po pěti letech vydávají novou desku “Přístav”, na stejnojmenné turné vyjíždějí v dubnu. “Přístav je symbolem domova, kam se člověk vrací, ale také místo, ze kterého zase mizí na širé moře, které ho osudově přitahuje. To je téma, které se prolíná celým albem,” vysvětluje bubeník Tomáš “Jugi” Staněk.

Hrajete od roku 1998. Vydali jste 6 alb. To je jedna deska za čtyři roky. Vyhovuje vám to takhle?

Nevím, zda se dá říci, že vyhovuje. Spíš bych řekl, že rychleji to neumíme ☺ Poměrně dost koncertujeme a také žijeme své civilní životy, máme práce a rodiny. Také člověk musí vždy něco prožít a někam se posunout, aby měl o čem psát. Nejsme písničkostroj a spoléháme výhradně na interní síly. 

Jakou “přístavní” roli hraje ve vašich životech rodné Ústí nad Labem?

Určitě velkou. Ono se to nedá odmazat, kde člověk vyrostl, kde prožil své nejemotivnější roky. Nyní žijeme v podstatě rozprostřeni po celé republice, ale Ústí je v nás otištěno.

Objevují se na albu nějací hosté? Lze při poslechu čekat třeba koření v podobě elektronických prvků?

Desku Přístav vnímám jako hodně poctivou a autentickou desku. Předcházelo jí několik soustředění, kde se na písních pracovalo. Následně poměrně dlouhé a pečlivé natáčení, při kterém jsme si desku v podstatě produkovali sami. Výraznější zásahy producentské zásahy a použití samplu a umělých zvuku jsme tentokrát záměrně úplně vynechali. Chtěli jsme, aby deska zněla jako UDG z Ústí nad Labem.

Křest proběhne 26. 5. v Karlíně, kde půjde o váš 1000. koncert. Nebylo by ale skvělý polejt novinku právě na domácí půdě – Ústeckém Majálesu?

Ano. S tím počítáme ☺ Domácí křest si nenecháme ujít, samosebou.

Na klubová pódia se vracíte po dvou a půl leté pauze. Čemu se jednotliví členové UDG věnovali, když nešlo hrát?

Vlastně to tak úplně není. Obě covidová léta jsme poměrně hodně koncertovali, když se hrát nedalo, dokončili jsme desku. Jinak jsme trávili čas každý po svém. Prací, hibernací či cestováním

Díky letním festivalům se vám předloni povedlo zakončit ústecký Útulek Fest. U zrodu téhle benefiční akce jste přitom v roce 2002 stáli. Jaký to je pocit vrátit se zpátky?

Bylo to pro nás skvělé. Viděli jsme po letech spoustu kamarádů. Útulek je perfektní festival s dlouhou tradicí a jeho pořadatelé mají náš velký obdiv.

Máte nějaký vzkaz pro, nejen ústecké, kapely, které by rády dosáhli vašeho úspěchu?

Chce to velkou výdrž a toleranci ☺ 

Někdo může namítnout, že obsazení Ústeckého Majálesu se takřka nemění. Kterak na to zareaguje pořadatel?

Máte ten pocit? Já mám pocit, že už se na majálesu vystřídala kompletní česká špička. Od Chinaski, přes Wohnouty, Vypsanou Fixu a Mig 21. Letos přijedou Mirai a Tomáš Klus. Lineupovou stálicí zůstavají jen UDG a to protože jsem součástí pořadatelského teamu a nedokážu se toho vzdát

Z původního obsazení (Majáles 2020) vypadl Divokej Bill. Čím to?

Vzhledem k proměně složité ekonomické situaci, rostoucím nákladům na všech stranách a celkovému poklesu prodeje vstupenek v celé republice, jsme se museli vydat rovněž ekonomičtější a méně riskantní cestou, abychom Ústecký Majáles do budoucna udrželi.

Za kolik a kde jsou k mání lístky? Na které občerstvovací a další stánky se můžeme těšit? Budou soutěže? Chystá se doprovodný program? A co druhá, lokální, scéna?

Vstupenky jsou k dostání v síti x-ticket. Studentské vstupné stojí 300 Kč, pro ostatní 450 Kč. Děti do 8 let mají vstup zdarma. Doprovodný program není, dáváme do kupy, s druhou scénou nepočítáme. Moderace se ujme Kuba Děkan.

Rozhovor redakce Uličníku: www.ulicnikul.cz

- Reklama -

24 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU