Pátek, 10 května, 2024
11.2 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ NAD LABEM: Secesní glóbus ze střechy banky převzalo muzeum

ÚSTÍ NAD LABEM: Secesní glóbus ze střechy banky převzalo muzeum

Tunu vážící a šest metrů vysoká obří plastika glóbu sejmutá před dvěma lety ze střechy historické bankovní budovy u nádraží v Ústí nad Labem se v úterý 23. 8. přestěhovala do depozitáře ústeckého muzea. To ji dostalo darem od majitele objektu Pavla Eliase, podnikatele a politika z Roudnice nad Labem.

Glóbus završil v roce 1907 výstavbu ústeckého bankovního paláce jedné z nejvýznamnějších finančních skupin Rakousko-Uherska Wiener Bankverein. Ta měla centrálu ve Vídni a dva velké bankovní domy v Praze a v Ústí nad Labem, což dokládalo tehdejší význam města v habsburské monarchii. Plastika symbolizovala celosvětovou působnost banky. „S majitelem jsme byly v kontaktu od začátku rekonstrukce. Primární cíl byl, aby se glóbus vrátil na původní místo. Zároveň jsme ale předjednali i variantu předání plastiky do muzejních sbírek, aby se tato zajímavá památka zachovala pro budoucí generace i v případě, že se zpět na střechu už nedostane,“ vysvětlil vedoucí historického oddělení Muzea města Ústí nad Labem Martin Krsek. Majitel své rozhodnutí předat glóbus muzeu zdůvodnil přílišnou ekonomickou náročností restaurování dřevokovové plastiky a její technicky složité znovuinstalace. „Nabídky restaurátorských firem se pod dva milióny nedostaly a mně se rekonstrukce už tak výrazně prodražila oproti původnímu rozpočtu. Věřím, že Ústečané i přesto docení celkovou opravu této překrásné budovy, kterou jsem provedl s citem k jejím historickým hodnotám,“ poznamenal dárce.

Muzejníci naložili glóbus v Roudnici nad Labem hydraulickou rukou na nákladní automobil a pak ho převezli do skladu v bývalé trafostanici Spolchemie v ústecké čtvrti Klíše. Technicky náročná manipulace při jeho složení zabrala dvě hodiny. „Museli jsme být hodně opatrní. Glóbus je pobitý tvarovaným zinkovým plechem, takže velmi choulostivý. Už takto hodně utrpěl při sundávání ze střechy,“ uvedl Krsek. Při prohlídce povrchu objevili muzejníci zajímavost. Tři drobné záplaty na zeměkouli zakrývaly průstřely, nejspíš z druhé světové války.

Do pěti let by se měla skladovací hala na Klíši proměnit v tzv. „Odtajněný depozitář“, a glóbus se mohl stát součástí tamní veřejně přístupné expozice. „Převzetí plastiky do vlastnictví muzea nevylučuje do budoucna v případě dohody s majitelem budovy ani její návrat na původní místo,“ dodal ředitel muzea Václav Houfek.

Zdroj: www.muzeumusti.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU