Neděle, 5 května, 2024
12.7 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceDěčínskoDĚČÍN: Sokolové letos slaví 160 let a připomněli si 190. výročí narození...

DĚČÍN: Sokolové letos slaví 160 let a připomněli si 190. výročí narození rodáka Miroslava Tyrše

V sobotu 17. září 2022 uplynulo 190 let od narození jednoho ze zakladatelů Sokola Dr. Miroslava Tyrše. Sokol v letošním roce slaví rovněž kulaté jubileum 160 let od svého založení, proto od pátku do neděle ožil Děčín sokolskými oslavami. Při pietním aktu u sochy významného děčínského rodáka se mu poklonil za Ústecký kraj krajský radní Tomáš Rieger.

„Uplynulo již 190 let od narození tohoto vskutku výjimečného člověka s citem pro zdravý životní styl a pěstování pocitu národní hrdosti a vlastenectví,“ pronesl při své zdravici krajský radní Tomáš Rieger a poblahopřál Sokolu k oběma významným jubileím.

Závody pro děti, ukázka pódiových skladeb, hudební koncert, ale také Tyršova či Strašidelná stezka odvahy. To vše čekalo návštěvníky zámeckých zahrad a Smetanova nábřeží v rámci sobotního programu. Pobočka České pošty připravila příležitostné razítko k Tyršově Děčínu a sobotní večer ožil reprezentačním plesem na děčínském zámku.

Součástí třídenního programu je také tradiční pietní akt u Tyršovy sochy v severních zámeckých zahradách, kam se svému zakladateli přišlo poklonit přes sto jeho následovníků. Květinu k pomníku položil také krajský radní Tomáš Rieger a děčínský primátor Jiří Anděl.

„To, že právě město Děčín je rodištěm významné osobnosti české historie Dr. Miroslava Tyrše, spoluzakladatele Sokola, patří mezi nejvýznamnější prvenství našeho města,“ zdůraznil v úvodu piety primátor statutárního města Děčín Jiří Anděl.

Program oslav vyvrcholil v neděli Tyršovým průvodem a slavnostním odhalením Tyršovy lavičky v severní části zámeckého parku. Sportovní odpoledne na Mariánské louce s prezentací zájmových organizací pro děti a mládež zakončil na tradičním místě u rogala hudební koncert.

Zdroj: www.kr-ustecky.cz, Ing. Martin Volf

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU