Pátek, 19 dubna, 2024
3.6 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ N. L.: Soutěž mladých klavíristů vyhrál Leon Koval

ÚSTÍ N. L.: Soutěž mladých klavíristů vyhrál Leon Koval

5. ročník soutěže Virtuosi per musica di pianoforte ovládl Leon Koval z České republiky, jehož talent nadchl nejen odbornou porotu, ale i vzácné hosty a posluchače v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem, kde se konalo slavnostní vyhlášení výsledků a koncert vítězů. Ceny za Ústecký kraj předával vítězům hejtman Jan Schiller.

Tisková zpráva ze dne 26. listopadu 2022

„Za jednotlivými vystoupeními mladých klavíristů stojí hodiny dřiny, trpělivosti a odhodlání. To jsou vlastnosti, které se hudebníkům hodí i v běžném životě. Vítězové soutěže se v minulých letech dokázali prosadit na profesionální úrovni i v zahraničí. Věřím, že i letošním ročníku se zrodí hvězdy, se kterými se pak budeme setkávat na slavných koncertech a pódiích,“ uvedl na slavnostním zakončení Virtuosi per musica di pianoforte hejtman Jan Schiller, který je zároveň i prezidentem soutěže. 

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 39 soutěžících z 11 zemí světa. Nechyběli mezi nimi ani mladí virtuosové z Litvy, Srbska, Turecka, Mongolska či USA. Soutěž zahájil slavnostní koncert v po-dání orchestru Severočeského divadla a absolutní vítězky 54. ročníku Virtuosi per musica di piano-forte Nory Lubaddové z České republiky. Následovalo dvoudenní klání mladých klavíristů, které vyvrcholilo slavnostním vyhlášením výsledků a koncertem vítězů v jednotlivých věkových kategoriích. Hlavní ceny si přebrali například mladí pianisté z USA, Polska, Srbska či České republiky. Absolutním vítězem soutěže se stal Leon Koval z České republiky.

Soutěž se uskutečnila pod záštitou hejtmana Jana Schillera a primátora Ústí nad Labem Petra Nedvědického, a to za velmi významné podpory Ústeckého kraje, společnosti NET4GAS, statutárního města Ústí nad Labem i dalších subjektů. Jejím organizátorem je Základní umělecká škola Evy Randové, příspěvková organizace Ústeckého kraje. Příští ročník se uskuteční opět v krajském městě, a to od 22. do 24. listopadu 2023.

Zdroj: http://www.kr-ustecky.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU