Pátek, 29 března, 2024
14 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávyÚSTÍ N. L.: Soutěž ve finanční gramotnosti ovládli ústečtí gymnazisté v Jateční

ÚSTÍ N. L.: Soutěž ve finanční gramotnosti ovládli ústečtí gymnazisté v Jateční

V budově České národní banky (ČNB) proběhlo finálové kolo druhého ročníku Filipova poháru finanční gramotnosti od ČSOB. Na prvním místě s největším počtem bodů se umístil tým „Investoři z Jatečky“ z Gymnázia v Jateční ulici v Ústí nad Labem. Druhé místo obsadili žáci „Psohlavci“ z Gymnázia J. Š. Baara v Domažlicích a třetí skončil tým „Šumaváci“ ze Základní školy Smetanova ve Vimperku. Finálového klání se zúčastnilo 14 týmů z celé ČR. Celkem 70 dětí po celý den soutěžilo v pěti různých hrách z oblasti peněz, financí a kybernetické bezpečnosti. Vítězové si odnesli tablety a další hodnotné ceny.

Gymnázium Jateční

Odkazy

„Finanční gramotnost je jedním ze základních předpokladů správného rozhodování lidí v otázkách osobních financí a sjednávání finančních služeb. Nejlepší cestou ke zvýšení finanční gramotnosti je získávání znalostí už od útlého věku atraktivním a zábavným způsobem, a to zcela splňuje Filipův pohár, jehož druhý ročník je úspěšně za námi,“ řekl Martin Jarolím, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail. „Školáci nás překvapili svými znalostmi z finančního světa, nenechali se napálit kyberzločinci a bravurně zvládli i policejní hru. Všem zúčastněným děkujeme a vítězům patří obrovská gratulace,“ doplňuje Jarolím.

Týmy z celé České republiky soutěžily celkem v pěti interaktivních hrách, které byly připravené ve spolupráci s partnery Filipova poháru – Policií ČR, Českou asociací science center a Českou národní bankou. Děti si tak mohly prověřit své vědomosti z oblasti kyberbezpečnosti, vžít se do role pojišťovacího poradce nebo odborníka na bankovky. V rámci hry Velká kryptokrádež – boj s časem se děti staly policejními vyšetřovateli a na závěr soutěžního dne si mohly otestovat své znalosti ze světa financí ve hře Riskuj! a prohlédnout si expozice Návštěvnického centra České národní banky.

„Celostátní kolo probíhalo v hlavním sále ČNB v Praze na Senovážném náměstí. Soutěž se skládala z pěti disciplín, všechny probíhaly formou her, kvízů nebo únikových her. Před vyhlášením výsledků měli žáci také možnost prohlédnout si návštěvnické centrum ČNB a potěžkat si opravdovou zlatou cihlu. Všem žákům primy blahopřeji, stejně tak třídní učitelce Lence Kalinové. Té patří poděkování za péči, kterou svým primánům věnuje,“ komentovala úspěch v soutěži ředitelka vítězné školy Radka Brejchová.

O soutěži

Filipův pohár finanční gramotnosti navazuje na aplikaci Filip, kterou ČSOB vyvinula jako interaktivního virtuálního pomocníka pro finanční i digitální vzdělávání. Soutěž je určená pro pětičlenné týmy žáků 6. tříd základních škol nebo prim víceletých gymnázií. ČSOB na ní spolupracuje s Policií ČR, Českou národní bankou a Českou asociací science center. Tato soutěž je součástí dlouhodobého programu ČSOB na podporu finančního vzdělávání a digitální bezpečnosti, který nabízí praktickou výuku se zapojením pracovníků banky základním i středním školám, online materiály i akreditovaný kurz pro učitele.

O aplikaci Filip

Aplikace Filip – Poznej svět financí mohou používat děti i rodiče, a to buď sami, nebo ve skupinách. Učitelé mohou aplikaci zahrnout do výuky, nechat se jí inspirovat a využívat ji celou, nebo jen její části online i offline. Aplikace nabízí hravou formu výuky pomocí modelových situací vycházejících z reálného života. Využívá videa, audio-nahrávky a výpisky a může být používaná jak ve webovém prohlížeči, tak i na mobilu.

Pomocí aplikace se děti dozví, jak fungují peníze, jak sestavit domácí rozpočet, jak bezpečně používat moderní technologie a jak nespadnout do dluhové pasti. Filip jim i vysvětlí, jak fungují různé finanční produkty a platební metody a jak je správně, a hlavně bezpečně používat. Po složení závěrečného testu děti navíc získají Diplom finanční gramotnosti. Ke zvýšení motivace děti během výuky sbírají zlaťáky a odznaky za plnění úkolů a mohou tak soutěžit se spolužáky a kamarády ze třídy i z celé ČR. Týmového ducha jednotlivých tříd pak podporuje možnost celostátního soutěžení mezi třídami či celými školami.

Seznam finalistů

  • Hlavní město Praha – Základní škola, Praha 10, Švehlova 12/2900
  • Středočeský kraj – Základní škola a Mateřská škola J. A. Komenského v Novém Strašecí
  • Jihočeský kraj – Základní škola Vimperk, Smetanova 405, okres Prachatice
  • Plzeňský kraj – Gymnázium J. Š. Baara, Domažlice, Pivovarská 323
  • Karlovarský kraj – Základní škola Karlovy Vary, Konečná 25
  • Ústecký kraj – Gymnázium, Ústí nad Labem, Jateční 22
  • Liberecký kraj – Základní škola Jablonec nad Nisou – Kokonín, Rychnovská 216
  • Královéhradecký kraj – Základní škola, Jičín, Husova 170
  • Pardubický kraj – Základní škola Pardubice – Polabiny, npor. Eliáše 344
  • Kraj Vysočina – Základní škola a Mateřská škola Strážek
  • Jihomoravský kraj – Církevní základní škola ve Veselí nad Moravou
  • Olomoucký kraj – Základní škola Vápenná, okres Jeseník
  • Zlínský kraj – Masarykovo gymnázium, Střední zdravotnická škola a VOŠ zdravotnická, Vsetín
  • Moravskoslezský kraj – Základní škola Petra Bezruče a Mateřská škola, Třinec

Zdroj: https://www.kr-ustecky.cz/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU