Pondělí, 29 dubna, 2024
22.7 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTipy a nápadyDetektivní pátrání po zubařské ordinaci (sponzorovaný článek)

Detektivní pátrání po zubařské ordinaci (sponzorovaný článek)

Zuby dokážou hodně potrápit. Když jim nevěnujete dostatečnou péči, tím víc. Je dobré mít svého zubaře a chodit pravidelně na preventivní prohlídky. V případě, že zubaře nemáte nebo nemůžete žádného sehnat, je třeba začít jednat.

Může se stát (a stává), že váš zubař odejde do penze, zavře z nejrůznějších důvodů ordinaci. Pak je třeba okamžitě začít hledat náhradu. V řadě regionů, Ústí nad Labem mezi ně patří, není úplně snadné zubaře najít. Ptejte se známých, svého praktického lékaře, pomoci by vám mohla Česká stomatologická komora (ČSK), která sdružuje všechny zubní lékaře v Česku. Na svém webu aktualizuje seznam zubařů, kteří přijímají pacienty podle regionů. Najdete tam i přehled zubařských pohotovostí, když budete potřebovat akutní zákrok. Pacient, který nemá svého zubaře, se může obrátit i na svoji zdravotní pojišťovnu. Ta má ze zákona povinnost zajistit svým pojištěncům poskytování hrazených služeb, tedy ošetření v jejich místní a časové dostupnosti.

Tip: pokud hledáte zubního lékaře v Ústí nad Labem, vyzkoušejte portál EUC.

Jak se přihlásit k zubaři?
Když budete hledat nového stomatologa, musíte si předem zjistit, jestli má smlouvy se zdravotními pojišťovnami, nebo ne. Pokud ano, proběhne registrace pacienta jako to znáte například od praktického lékaře. Pozor: změnit lékaře v případě, že vám nebude vyhovovat, můžete nejdřív po třech měsících. Co můžete čekat při první návštěvě? Plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění je komplexní vyšetření při registraci pojištěnce stomatologem a každoroční preventivní prohlídky, včetně profylaktického odstranění zubního kamene a kontrola ústní hygieny, rentgen, amalgamová plomba. Příspěvky jsou i na lokální anestezii.

Ideální je rodinný lékař
Lékař, který zná chrup rodičů, dokáže lépe odhadnout budoucí potíže potomků. Pokud máte možnost zaregistrovat potomka u svého stomatologa, jste vítěz. První návštěva probíhá jako seznamovací, zubař prohlédne chrup a zjistí, jaké zásahy jsme již podstoupili a v jakém stavu zuby máte. Tuto návštěvu hradí zdravotní pojišťovna. Nevylučuje to již první zákroky, které mohou být s příplatkem (třeba bílé kompozitní plomby si pacient hradí). A když vás lékař pošle na dentální hygienu, což je běžná součást péče o chrup, připravte si částku od 500 korun výš. Většina zdravotních pojišťoven na dentální hygienu přispívá částkou kolem 400 až 500 korun.

Nadstandardní péče
Samozřejmě se můžete obrátit na soukromá zdravotnická zařízení, v Ústí nad Labem jich funguje několik, která přijímají nové klienty, ovšem musíte počítat s tím, že stomatologické služby si budete hradit sami. A nejsou to nízké částky, záleží vždy i na vybavení ordinace, ale připravte se na to, že například plomba je cca 1500 až 3000 korun. Při volbě zařízení se zaměřte na to, zda má zdravotnické zařízené uzavřené smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami (nebo s kterými).

Nespoléhejte jen na zubní pohotovost
Když budete nechávat problém se zuby dojít tak daleko, že nezaberou běžné léky na bolest zubů, budete kromě bolesti muset sáhnout i do peněženky. Řešení zubních kanálků, nervů, korunky, zubní můstky, které nahrazují vytržený zub, přijdou na tisíce, často desetitisíce korun. Pro příklad: vyčištění jednoho zubního kanálku (každý zub má dva a více) přijde na dva až tři tisíce korun. Při pohotovostním ošetření lékař provádí pouze akutní řešení problémů, tedy extrakce zubů (vytržení), provizorní vyčištění zubních kanálků a jejich dočasné vyplnění, výplachy ústní dutiny…

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU