Čtvrtek, 16 května, 2024
15.4 C
Ústí nad Labem
DomůPartneřiKnihovna Ústeckého krajeÚSTÍ N. L.: Noc literatury propojí ústecké knihovny

ÚSTÍ N. L.: Noc literatury propojí ústecké knihovny

Knihovna Ústeckého kraje a Vědecká knihovna UJEP se ve středu 20. září opět spojí v rámci akce Noc literatury, která představí tvorbu současných evropských autorů. O čtení v kavárnách Kampuska a Café Maryša se postarají herci Jakub Gottwald a Jan Plouhar.

Současní autoři, netradiční místa a známé osobnosti – to je tvář série veřejných čtení Noc literatury. Projekt organizují Česká centra ve spolupráci s EUNIC Praha (Asociace národních kulturních institutů zemí EU), zahraničními ambasádami v České republice a nakladatelstvím Labyrint. Cílem Noci literatury je zvýšit zájem veřejnosti o současnou evropskou literaturu a její myšlenkové a tvůrčí proudy. Rovněž poukazuje na význam multilingvismu a překladů z velkých i malých jazyků.

V Ústí se Noc literatury uskuteční pod hlavičkou ústeckých knihoven. První čtení se uskuteční pod záštitou Vědecké knihovny UJEP v kavárně Kampuska od 17:00 tady zazní úryvky od rakouských, francouzských a ukrajinských autorů. Číst bude divadelní herec a držitel Ceny Thálie Jakub Gottwald, který se objevil na prknech Národního divadla, Dejvického divadla nebo A Studia Rubín. Vedle toho se objevil například v seriálu Ordinace v růžové zahradě či ve snímku Dešťová víla, kde ztvárnil hlavní roli.

Knihovna Ústeckého kraje naváže od 19.00 čtením v kavárně Café Maryša. Číst zde bude Jan Plouhar, v Ústí dobře známý z Činoherního studia, kde v minulosti zářil například v hlavní roli Tylera Durdena v kultovním představení Fight Club. Do paměti televizních diváků se poté zapsal například jako Štěpán z populárního seriálu Slunečná nebo v loňské dobře přijaté televizní sérii Jitřní záře. V Café Maryša zazní úryvky z polské, romské a švédské literatury. Vstup na obě čtení je zdarma.

Text: Jiří Poživil, Oddělení komunikace Knihovny Ústeckého kraje

Ústecká noc literatury na FB
https://fb.me/e/3bbxJNV0E

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU