Pondělí, 29 dubna, 2024
23.8 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyTiskové zprávyKrajská zdravotní představila plán rozvoje své nemocnice v Rumburku

Krajská zdravotní představila plán rozvoje své nemocnice v Rumburku

Jak bude vypadat v budoucnu rumburská nemocnice zajišťující dostupnost zdravotní péče ve Šluknovském výběžku pro 50 tisíc obyvatel dnes představilo zástupcům místní samosprávy vedení společnosti Krajská zdravotní spolu s radním Ústeckého kraje pro oblast majetku a investic Mgr. Bc. Tomášem Riegrem. Na setkání se starosty měst a obcí nejvýchodnější části Ústeckého kraje přiblížilo průběh přípravy a realizaci zejména I. etapy modernizace Nemocnice Rumburk. Ta je součástí komplexního generelu rozvoje nemocnice v horizontu 25 let. Zdravotnické zařízení je v portfoliu největšího poskytovatele nemocniční péče v České republice, jako pracoviště Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, od 1. 7. 2021. Generely rozvoje na čtvrt století dopředu začalo pro všechny své nemocnice připravovat vedení Krajské zdravotní již před dvěma lety.

„Mnohé investiční akce Ústeckého kraje dokončené v loňském roce ve Šluknovském výběžku dokazují, že vedení Ústeckého kraje na nejsevernější část kraje a její obyvatele nezapomíná. Další projekty máme navíc rozpracované, připomenu například investice do oken gymnázia v Rumburku za 70 milionů korun, do základní umělecké školy nebo místní pobočky oblastního muzea v Děčíně. V posledních dvou letech probíhaly intenzivně i práce na nemocnici a jsem rád, že můžeme jejich výsledek nejenom představit samosprávám, ale že se novápodoba rumburské nemocnice už i reálně buduje,“ otevřel dnešní setkání se zástupci samospráv radní Ústeckého kraje pro oblast majetku a investic Mgr. Bc. Tomáš Rieger.         

Časový horizont dostavby první, nejmarkantnější etapy rozvoje rumburské nemocnice je konec roku 2027.  Jedná se o etapu zahrnující modernizaci polikliniky a administrativní budovy, výstavbu urgentního příjmu a nového heliportu. Na část výstavby již máme peníze od Ústeckého kraje ve výší 400 milionů korun, další financování vyjednáváme s Evropskou investiční bankou, a počítáme i s vlastními zdroji díky ziskovému hospodaření Krajské zdravotní v posledních letech,“ řekl po setkání se starosty předseda představenstva Krajské zdravotní MUDr. Ondřej Štěrba. 

Mezi aktuální projekty již odstartované I. etapy modernizace Nemocnice Rumburk patří jednak rekonstrukce budovy polikliniky, kde se předpokládá zahájení stavby letos na podzim a ukončení v listopadu 2025 za – v tuto chvíli podle studie předpokládaných – 178 milionů korun. V současné době je dokončena studie záměru a probíhá zpracování projektové dokumentace v dalších stupních potřebných k vydání stavebního povolení a k realizaci veřejné zakázky na generálního dodavatele stavby.

Podobný časový harmonogram jako u prací na objektu polikliniky je v případě modernizace administrativní budovy rumburské nemocnice. Aktuálně je dokončena projektová dokumentace potřebná k vydání stavebního povolení a k realizaci veřejné zakázky na generálního dodavatele stavby. Před zahájením rekonstrukce administrativní budovy bude nutné vystěhovat hematologickou laboratoř do dočasné modulární stavby, na jejíž výstavbě již Krajská zdravotní v Rumburku pracuje od začátku letošního roku.

Další zásadní rozvoj rumburské nemocnice v nejbližších letech přinese novostavba Pavilonu urgentního příjmu včetně jednotky intenzivní péče, operačních sálů a laboratoří. V tomto ohledu nyní probíhají vyjednávání s Evropskou investiční bankou o možnostech čerpání úvěru.

Na novostavbu urgentního příjmu by měla navazovat i výstavba nového heliportu s předpokládanými náklady 8 milionů Kč včetně DPH na v současnosti městském pozemku, který se podařilo vytipovat ve spolupráci s městem, která je dle vedení Krajské zdravotní velmi funkční a prospěšná.

„Původní místo pro heliport nevyhovovalo místní dopravní situaci a kolidovalo s územním plánem s ohledem na letecké podmínky. Nově vytipovaný pozemek je přímo v sousedství nemocnice, vyhovuje technickým podmínkám a v současné době řešíme s Krajskou zdravotní podmínky prodeje pozemku,“ uvedl Mgr. Bc. Martin Hýbl, starosta Rumburku.

Pro heliport je již dokončena studie proveditelnosti. Ta obsahuje určení vzletových koridorů, definice výškových překážek včetně řešení, geodetické definování plochy a související nezbytné příjezdové komunikace pro zdravotnickou záchrannou službu. Zde je třeba upozornit, že nejzazší termín dokončení stavby heliportu rumburské nemocnice je zahájení provozu urgentního příjmu, jehož je podle legislativy nezbytnou součástí.

Generel rozvoje rumburské nemocnice už od počátku počítá také s optimalizací parkování jak u nemocnice, tak u polikliniky. Druhá a třetí etapa rozvoje rumburské nemocnice pak představuje dostavbu lůžkového pavilonu navazujícího na urgentní příjem. V poslední etapě se počítá s citlivou rekonstrukcí historické budovy nemocnice. Etapy by měly na sebe navazovat a předpokladem je podpora jejich financování ze strany Ústeckého kraje v budoucích letech.

Petra Roubíčková, Tisková mluvčí Krajské zdravotní, a.s.

Zdroj: https://www.kzcr.eu/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU