Pátek, 26 dubna, 2024
10.5 C
Ústí nad Labem
DomůZprávyReklamní články5 tipů pro koupi ojetého vozu (reklamní článek)

5 tipů pro koupi ojetého vozu (reklamní článek)

Ojeté vozy jsou nejen na českém trhu velmi oblíbené, kromě velké finanční úspory si totiž stále více lidí uvědomuje, že od prvního vyjetí na silnici cena nového vozu exponenciálně klesá. Navíc při koupi ojetého vozu očekáváte, že je vůz již prověřen předešlým majitelem a měl by tak šlapat jako hodinky. Na to však pozor, protože ať se jedná o majitele nebo prodejce vždy se snaží vůz hlavně prodat. Věnujte pozornost následujícím tipům, abyste se nespálili.

1. Vybírejte s rozvahou

První, na co byste se měli zaměřit je samozřejmě značka a model vozu, který byste si chtěli pořídit. Kromě otázek ohledně praktičnosti, velikosti a spotřeby, by vás měli zajímat i uživatelské recenze, abyste věděli, co od daného vozu můžete čekat. Abyste se na současném trhu s ojetinami lépe zorientovali můžete načerpat inspiraci v článku checkcardna.com/blog/best-used-cars, který přináší žebříček nejlepších 10 ojetin na evropském trhu.

2. Papíry musí sedět

Na trhu s ojetinami se pohybuje řada podvodníků, jejichž jednání vám může způsobit nemalé potíže důležité je, abyste si vůz sami trochu proklepli. S tím vám může pomoci VIN kód, díky kterému se můžete ujistit, že vůz není kradený. Některé databáze vám pak mohou přinést mnohem více údajů, kromě předešlých majitelů třeba i zatížení vozu dluhy. K tomu můžete použít řadu různých databází. Přehled a srovnání těch nejlepších je dostupný na stránkách bestvindecoder.com.

3. Pozor na najeté kilometry

Ačkoli vidíte stav tachometru na vlastní oči, nespoléhejte na něj, podle posledních průzkumů jezdí na českých silnicích asi 40 % vozů s přetočenými tachometry. Abyste se ujistili, že stav tachometru sedí, je vhodné si nejen prověřit údaje podle VIN kódu, ale i servisní knížky a vůz si nechat zkontrolovat nezávislým automechanikem. Odhadnout míru užívání automobilu je možné částečně i podle opotřebení interiéru. Pokud bude třeba sedačka značně prosezená nebo značně opotřebený volant či řadící páka, tak těch 50 000 kilometrů na tachometru asi úplně sedět nebude.

4. Prohlédněte si vůz za světla

Lidé se často setkávají s tím, že prodejci zejména ti soukromí nemají během dne čas, abyste si vůz mohli pořádně prohlédnout. Trvejte si na svém a chtějte vůz vidět za světla. Tma či nedostatečné osvětlení totiž řadu nedostatků skryje. Mohli byste tak přehlédnout počínající korozi prahů či jiné známky na karoserii, které ukazují na skutečnost, že mohl být vůz bouraný. Na prohlídku vozu byste měli mít dostatek času a nenechte se prodejcem tlačit, abyste ji odbili. Férový prodejce vám dopřeje čas, abyste si byli svým rozhodnutím jistí.

5. Projeďte se

I když si vůz prohlédnete, zhodnotí ho mechanik a papíry sedí, je nutné si vůz tzv. projet. Může se totiž stát, že i když se vám auto sebevíce líbí, nebude vám prostě sedět a své auto byste prostě měli milovat a těšit se z něj! Samozřejmě, že si na některé věci zvyknete, ale pokud se vám nelíbí, že jde volant příliš ztuha nebo je na váš vkus příliš nízká akcelerace, bude potřeba se rozhlédnout někde jinde. Ani ojetý vůz přeci jen nekupujete na pár dní, ale na pár let. Při testovací jízdě vás navíc mohou napadnout další otázky na prodávajícího a férový obchodník je ochotně zodpoví.

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU