Sobota, 18 května, 2024
12.7 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřickoDvojnásobným vítězem soutěže Víno Ústeckého kraje je Žernosecké vinařství

Dvojnásobným vítězem soutěže Víno Ústeckého kraje je Žernosecké vinařství

Litoměřice – Vítězem 3. ročníku soutěže Víno Ústeckého kraje se stalo Žernosecké vinařství. Soutěžilo se ve dvou kategoriích. Odborná porota hodnotila několik desítek vzorků vín od dvanácti vinařství z Ústeckého kraje. První místo obsadily Ryzlink Rýnský a Svatovavřinecké víno z Žernoseckého vinařství.

Třetí ročník soutěže Víno Ústeckého kraje se uskutečnil ve čtvrtek, 2. května, v prostorách Hradu Litoměřice. Do soutěže se mohla zapojit pouze ta vinařství, jejichž hrozny pochází z Ústeckého kraje.

V kategorii bílých vín se jako absolutní šampion prosadil Ryzlink Rýnský, ročník 2022, pozdní sběr z Žernoseckého vinařství, který nejen že od poroty získal nejvyšší bodové hodnocení, ale i své místo obhájil v závěrečném rozstřelu.

V kategorii červených vín pak zazářilo žernosecké Svatovavřinecké, ročník 2022, jakostní víno odrůdové.

Celá soutěž se nesla v komorním a přátelském duchu. Mimo odborné pětičlenné poroty se soutěže zúčastnili starosta města Litoměřice Radek Löwy, místostarosta Jiří Adámek a ředitelka Městských kulturních zařízení Litoměřice Michaela Mokrá.

 „Pro místní vinaře představuje soutěž Víno Ústeckého kraje skvělou příležitost k prezentaci vín a zároveň soutěžení o ocenění. Tento rok jsme přidali novou kategorii, a to Červené víno Ústeckého kraje, což otevřelo dveře dalším soutěžícím a rozšířilo možnosti prezentace regionálních vín. Děkuji Ústeckému kraji za vloženou důvěru v organizovaní této akce, a také všem vinařům, kteří se do soutěže zapojili a doufám, že svá vína přihlásí i do příštího ročníku,“ sdělila ředitelka Michaela Mokrá.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční 13. září na podzimním veletrhu Zahrada Čech. Další ročník soutěže Víno Ústeckého kraje je předběžně naplánován na 6. května 2025.

Autor: Aneta Břeňová

Tisková zpráva MKZ Litoměřice.

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU