Sobota, 4 května, 2024
19.9 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ NAD LABEM: Kardiochirurgové v Krajské zdravotní vytvořili pacientovi srdeční chlopeň z...

ÚSTÍ NAD LABEM: Kardiochirurgové v Krajské zdravotní vytvořili pacientovi srdeční chlopeň z části jeho vlastního osrdečníku

Operační zákrok na srdci 57letého pacienta, náhradu aortální chlopně novou metodou, provedli v úterý 19. října specialisté Kardiochirurgického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., společně s primářem Kardiochirurgického oddělení Fakultní nemocnice v Motole MUDr. Romanem Gebauerem. Při výkonu na operačním sále nejprve u muže, který v minulosti podstoupil dvě neurochirurgické operace, voperovali aortokoronární bypass, a dále vytvořili náhradu chlopně z osrdečníku, z tkáně vazivového obalu srdce pacienta. Tu pak všitím cípů umístili na aortální pozici.  

Techniku poprvé aplikoval před jedenácti lety japonský kardiochirurg Ozaki. Z Čechů první takovou operaci provedl v roce 2018 doc. MUDr. Jaroslav Benedík, který již několik let působí v Německu – nejprve v Essenu a nyní v Krefeldu, a stal se jejím školitelem. Již ve stejném roce MUDr. Roman Gebauer se svým týmem tento výkon uskutečnil jako první v České republice u dětského pacienta.  

„Snahou našeho oddělení je dále rozšiřovat portfolio kardiochirurgických výkonů. Oproti standardu nejde o umělou, ani biologickou chlopeň, tedy vepřovou nebo hovězí. Pacientovi se vytvoří biologická chlopeň z jeho vlastního materiálu, z osrdečníku. Z něho se přesně vystřihnou jednotlivé cípy nové chlopně, které se všijí na místo poškozené chlopně. Cípy náhrady musí do sebe přesně zapadat, každý musí mít správnou velikost. Operace vyžaduje preciznost, protože kardiochirurg musí novou chlopeň vytvořit přímo na sále. Výhodou je, že pacient s touto chlopní nepotřebuje užívat léky na ředění krve, které jsou jinak v případě implantace nutností, a hlavně, že není trvale ohrožen infekcí, jako tomu je u implantované umělé chlopně,“ řekl MUDr. Miroslav Kolesár, primář Kardiochirurgického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.

„Dodnes je to celosvětově, dá se říci, mladá operace. Během deseti let byla reoperována pouze 4 % pacientů pro nález na chlopni a 7 % má nedomykavost, kterou nebylo potřeba řešit reoperací. Výsledky se sdílejí, dají se dohledat. U dětských pacientů – v teenagerovském věku, protože u malých dětí takovou operaci neuděláte – se začalo později, výsledky jsou tedy asi sedmileté,“ vysvětlil vedoucí operačního týmu MUDr. Roman Gebauer, primář Kardiochirurgického oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

„Kromě spolupráce s panem primářem Gebauerem, který tuto techniku pro implantaci chlopně používá, spolupracujeme ještě s doc. MUDr. Janou Rubáčkovou Popelovou, CSc. Ta se věnuje vrozeným srdečním vadám v dospělosti a má také malý soubor pacientů, kteří již byli operováni v Nemocnici Na Homolce. Po ročním sledování mají vynikající výsledky. My jsme tady operovali dosud dva pacienty a podle krátkodobého sledování jsou v pořádku,“ uzavřel MUDr. Miroslav Kolesár s tím, že do budoucna chce pozvat ke spolupráci kolegu, který se technikou této náhrady chlopně zabývá a v současnosti pracuje ve Spolkové republice Německo.

Zdroj: www.kzcr.eu

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU